AUTO KOPEN IN PORTUGAL

U hebt de beslissing genomen om een expat in Portugal te worden, nu is het tijd om na te denken over wat u met uw voertuig gaat doen. Portugal is fel zijn binnenlandse markt te beschermen en zwaar belasten voertuigen die uit het buitenland, Europese landen zijn geen uitzondering. Hoewel sommigen in aanmerking kunnen komen voor een vrijstelling van de ISV-belasting, zijn de regels vaak onduidelijk en veranderlijk, dus ondanks een zekere gehechtheid en soms een aanzienlijke investering, besluiten veel expats hun auto in het vorige land te verkopen om een andere in Portugal te kopen. Ook hier zijn de regels voor stockwagens soms vaag, en we moeten voorzichtig zijn dat de handeling van het kopen of verkopen van een voertuig wordt gedaan in de regels om te worden beschermd, of het nu een nieuwe auto of een tweedehands auto. Hoe koop ik een auto in Portugal ? Wat zijn de stappen om uw voertuig te verkopen ? Wat moet u controleren bij de aankoop van een tweedehandswagen in Portugal ? Lisbob, de expat assistent in Portugal geeft u alle details om uw auto verkopen in alle sereniteit.

WIE KAN EEN AUTO KOPEN IN PORTUGAL ?

Als buitenlander kunt u een auto kopen in Portugal, maar u moet beschikken over :

– Een bewijs van Portugees domicilie (een huurovereenkomst, een bewijs van aankoop van onroerend goed of een bewonerskaart) ;

– Een fiscaal nummer (NIF) ;

– Een identiteitsbewijs (CNI, paspoort, rijbewijs …).

Als u langer dan 6 maanden per jaar in Portugal woont, moet u uw buitenlandse voertuig binnen 12 maanden na uw vestiging in het land laten registreren. De keuze om uw auto mee te nemen of er een te kopen in Portugal hangt meestal af van twee factoren.

Enerzijds het bedrag aan ISV-belasting dat snel kan oplopen en anderzijds de verkoopprijs van auto’s in Portugal die meestal 30% duurder is dan in andere landen. Er is een voorouderlijke regel die van expat op expat wordt doorgegeven en die zegt dat voor een auto die minder dan 10 000 euro waard is, je hem beter kunt verkopen en er een in Portugal kunt kopen wanneer je aankomt.

HOE KOOP IK EEN NIEUWE AUTO IN PORTUGAL ?

Zoals in andere EU-landen wordt de aankoop van een nieuwe auto rechtstreeks gedaan in de concessie van het merk van uw keuze. De meeste grote automerken zijn aanwezig in Portugal: BMW, Renault, Peugeot, Mercedes, Toyota, Fiat, Seat, Nissan … En het is de verkoper die zorgt voor de registratie van uw aankoop bij de relevante autoriteiten. Hij kan u ook een onderhoudscontract voor uw voertuig aanbieden en u zelfs helpen een verzekering te vinden. In Portugal is het de auto zelf die verzekerd is en niet de aangewezen bestuurder. Dat betekent dat u de auto verkopen zonder zorgen kunt uitlenen aan familie en vrienden

EEN TWEEDEHANDSE AUTO KOPEN IN PORTUGAL

Tweedehands auto’s of “citroen 2cv” (tweedehands, gebruikte auto’s), zijn toegankelijker in termen van prijs, dit is niet verwonderlijk. Door nadelen, de waarde van deze laatste minder snel afschrijven dan nieuwe auto’s in termen van belastingen die u meer dan als je net had gekocht een nieuwe auto zal belasten.

Lisbob raadt u aan goed te letten op de documenten die de verkoper voorlegt, vooral als het om een particulier gaat. Het is aan u alleen om te controleren of de verstrekte gegevens juist zijn. Controleer of het identificatienummer op het chassis overeenkomt met het nummer van de grijze kaart van het documento único automóvel, en controleer of er geen sporen van manipulatie zijn.

Het documento único automóvel boekje en de registratie van het eigendom zijn van fundamenteel belang. We moeten ons vergewissen van de oorsprong en, nu, met de nieuwe wetgeving, de registratie van boetes. Wanneer u in Portugal een 2de hands auto koopt, koopt u namelijk ook de schulden en hypotheken die eraan vastzitten. In het koop- en verkoopcontract moeten de prijs, de registratie en het bouwjaar van de auto worden vermeld. Opgelet ook want in bepaalde situaties aanvaardt de verkoper de overdracht van de definitieve eigendom pas nadat de koper een voorschot van het verschuldigde bedrag heeft betaald. In geval van problemen na u natuurlijk niet terugvorderen van het reeds betaalde bedrag. Het is aan u om een fijne neus te hebben.

WAAR VIND IK EEN TWEEDEHANDS AUTO IN PORTUGAL ?

U kunt uw onderzoek direct bij de dealers uitvoeren maar ook online op de sites van de gespecialiseerde pers zoals Guia Automóvel, Auto-Comércio, Auto-Hoje maar ook de secties gewijd aan de geclassificeerde auto op de sites van de kranten van nieuws zoals Correio da Manha en Jornal de Noticias. Ten slotte kunnen websites gespecialiseerd in de wederverkoop van auto’s zoals Auto huren Portugal  hebben uw toekomstige auto.